Una reinterpretació de la gerreta felanitxera

Una reinterpretació de la gerreta felanitxera

Es tracta d’una petita mostra de gerretes felanitxeres contemporànies, creades per 13 artistes, tant locals com internacionals (Miquel Barceló, Català Roig, Mª Francisca Bennàssar, Andreu Maimó, Maria Ramis, Stanislas Carrelet, Jaume Roig, Margalida Escalas, Pere Bennàssar, Matilde Blanch, Antonina Obrador, Lin Utzon i Mercè Alabern), que han volgut  plasmar a l’argila la seva pròpia interpretació de la gerreta, recuperant així un element importantíssim tant de Felanitx com de Mallorca, mostrant la seva versió més moderna, una gerreta del segle XXI.

Un total de 23 gerretes contemporànies i una gerreta original vestiran a partir del 29 de gener les antigues botigues de Can Prunera.

Els orígens d’aquest element decoratiu no queden gaire clars, i la primera peça trobada data del segle XVI. Després d’un parèntesi de més de dos-cents anys, no és fins al 1860
on, gràcies a un concurs artístic en honor a la Infanta Isabel, Macià Capó (ceramista felanitxer) torna a reivindicar la gerreta, que fins i tot arriba a ser exposada al Victoria
and Albert Museum de Londres. La gerreta Felanitxera va ser molt popular des de finals del segle XIX fins a mitjans de segle XX. Coneguda arreu de Mallorca, també se la pot anomenar gerreta brodada, encara que la felanitxera destaca per algunes particularitats, com la porosa i lleugera argila de la qual es feia (extreta del Puig de Sant Nicolau), i el seu color blanquinós una vegada cuita. També remarcar-la com a símbol inequívoc i element vertebrador de la nostra cultura i patrimoni, ja no sols felanitxer, sinó de tota Mallorca.